Jouw ambities en wensen

Vraag jezelf om te beginnen af wat je eigen ambities en wensen zijn. Wat zijn jouw drijfveren om over te stappen naar een andere werkgever? Als je deze drijfveren in kaart hebt kun je gerichter op zoek naar jouw nieuwe job. Enkele voorbeelden om een andere uitdaging aan te gaan zijn: afwisseling (meer verschillende werkzaamheden), structuur (meer vaste werkzaamheden), zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden, financiële beloning (salaris), zekerheid (vast- of langlopend contract), afstand (reisafstand tussen wonen en werken), arbeidsomstandigheden (voorzieningen, werktijden, hygiëne op werkplek of sfeer op de werkvloer).

Verdiepen in de arbeidsmarkt

Alvorens je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het verstandig om je goed te verdiepen in de arbeidsmarkt. Waar liggen de kansen, of belangrijker nog jouw kansen? Bekijk de werkgelegenheid binnen de branche of het vakgebied waarin jij werkzaam bent. Zoek online op de functienaam waarin jij jezelf graag ziet werken. Zonder dat je daarmee al nadrukkelijk op zoek gaat naar een baan kan je op deze manier wel inschatten of er voldoende functies zijn die bij jou passen.

Praat met anderen

Het is belangrijk om te praten over het feit dat je een nieuwe baan gaat zoeken. Waarschijnlijk loop je zelf al namelijk al langer rond met het idee. Het helpt om het thuisfront, goede vrienden en familie hiervan op de hoogte te stellen. Hun feedback kan waardevol zijn en kunnen zij je andere invalshoeken geven betreffende je keuze. Vraag het ook eens aan (oud)collega’s of mensen uit het vakgebied. Misschien hebben zij wel ervaringen die ze met je willen delen. Wees wel selectief in wie je over jouw plannen gaat vertellen voor deze informatie onbedoeld al bij je huidige werkgever terecht komt. Logischerwijs wil je dit natuurlijk zelf vertellen indien je een nieuwe baan hebt gevonden.

Lijst maken van potentiële werkgevers

Het is effectief om een korte lijst te maken van organisaties waar jij graag zou willen werken. Waarschijnlijk zit er een bepaalde logica in de door jou gemaakte lijst en hebben de organisaties in je overzicht zeker iets met elkaar gemeen. Bekijk ook de kansen binnen het bedrijven, zijn de organisatie financieel gezond en zijn er voldoende mogelijkheden om jouw drijfveren te verwezenlijken?

Vacatures opslaan

Sla een aantal vacatures op die jou echt aanspreken. Deze kan je selecteren op basis van de lijst die je hebt gemaakt met potentiële werkgevers of je zoekt vacatures die precies op de bovenstaande oriëntatie aansluiten. PCS wenst jou veel succes in jouw oriëntatiefase! Mocht je hulp nodig hebben bij het zoeken van een baan dan kan je contact opnemen via 0104277717 of mail naar [email protected]

Schermafbeelding 2024-06-03 om 17.05.01