Het is de vraag die vrijwel bij elk sollicitatiegesprek bovenaan het lijstje staat. Moeilijk om antwoord op te geven vind je ook niet? In dit artikel geven wij jou een aantal tips hoe je beter antwoord kan geven op de vraag ‘Wat zijn je sterke punten?’.

Deze vraag wordt door jouw gesprekspartner gesteld om erachter te komen of jouw persoonlijke eigenschappen bij de functie passen. Dit is alleen niet de enige reden dat deze vraag wordt gesteld. De werkgever wil daarnaast jouw zelfkennis en communicatieve vaardigheden testen. Voor een passend antwoord op de vraag kan je de volgende tips toepassen:

Voorbereiding en onderbouwing

Deze vraag kan je verwachten en dus kan je jezelf er goed op voorbereiden. Bij het benoemen van jouw sterke punten is het handig om goed te kijken naar de vacaturetekst. Kies de punten die worden gevraagd voor de functie en overeenkomen met jouw eigenschappen. Kom jij communicatief sterk over en zoekt de werkgever iemand die sociaalvaardig en overtuigend is dan is het slim om deze eigenschap te benadrukken als een van jouw sterke punten. Het is daarbij wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk over die eigenschappen beschikt. Het is dan ook goed om je sterke punten goed te onderbouwen met specifieke voorbeelden. Haal bijvoorbeeld gebeurtenissen aan in je vorige baan waarin je deze eigenschappen hebt ingezet.

Voorkom overschatting

Daar ben ik echt goed in!!! Maar is dat wel echt zo? Zorg dat je jezelf niet overschat als je antwoord geeft op deze vraag. Blijf eerlijk en realistisch in wat jij wel en niet kan. Mocht je het echt niet weten vraag dan eens aan vrienden, familie of oud-collega’s waar jij echt goed in bent! Alles kan je leren met de juiste motivatie, maar het is natuurlijk misleidend om de indruk te wekken dat je iets kan wat je in feite niet beheerst.

Een kijkje in uw privéleven

Bij een eerste gesprek hoef je natuurlijk niet gelijk heel je privésituatie op tafel te leggen. Het kan je echter wel helpen om jouw sterke punten te benadrukken. Door voorbeelden te geven van je sterke punten toegepast in het dagelijks leven krijgt de werkgever een betere indruk. Hierdoor schets je niet alleen een beter beeld maar je komt ook nog eens geloofwaardiger over.

STAR(R)-Methode

Om de juiste voorbeelden te geven en dat ook nog eens overzichtelijk te doen zou je de STARR-methode kunnen gebruiken om jouw sterke punten toe te lichten. Beschrijf eerst de Situatie (S) waarin je het sterke punt hebt kunnen laten zien. Vervolgens benoem je de Taak (T) die je had, gevolgd door de Actie (A). Wat heb je gedaan om de situatie goed te laten verlopen en je taak te volbrengen? Door het Resultaat (R) te beschrijven laat je zien welk doel je ermee hebt bereikt en tot slot kijk je wat er in het vervolg beter kan door te Reflecteren (R).

Situatie: Schets de casus. In welke situatie kon jij jouw sterke punt laten zien?

Taak: Wat was jouw taak?

Actie: Wat heb je gedaan om de situatie goed te laten verlopen?

Resultaat: Welk doel heb je bereikt en wat is het eindresultaat?

Reflectie: Hoe heb je de situatie uiteindelijk aangepakt en wat kan je de volgende keer beter doen?